Välj svenskt till höstens

chark– och plockmat

DU VET VÄL ATT DET FINNS SVENSK CHARK?

Kombinera det med höstens goda primörer så får du en smarrig måltid eller gott tilltugg som dessutom är superlätt att tillaga. Här är några tips på goda recept, men det går såklart byta ut och kombinera ingredienserna så att det passar precis alla. Och dessutom funkar det hur bra som helst att samtidigt kylskåpsrensa och skapa nya rätter av det som blivit över. Fiffigt va?

Minipizza

Ingredienser för 4 minipizzor
Pizzadeg (1 stor alt. 4 små)
Ca 2 dl Creme Fraiche (naturell eller med smak av vitlök/parmesan)
2 vitlöksklyftor
150 g riven prästost
Svensk Prosciutto (1 förpackning)
Ädelost efter tycke och smak
1 äpple
Grönkål
Valnötter

Gör såhär:
1.
Sätt på ugnen på rätt temperatur för din pizzabotten (ca 220 grader).
2.Blanda Creme fraiche och vitlök och bred på pizzabotten/bottnarna.
3. Fördela prästosten jämnt över pizzabotten/bottnarna.
4. Smula på ädelosten, dela grönkålsbladen i mindre bitar och strö över.
5. Skala äpplet och gör sedan remsor med en potatisskalare. Lägg över pizzan.
6. Sätt in i ugnen tills pizzan fått fin, gyllenbrun färg.
7. Lägg på prosciutto och ev. mindre bitar av valnötter sist. Njut!

Mini-kantarellmackor

Ingredienser
1 Baguette
1 förp. Cream cheese
Massa kantareller
1-2 förp. färsk persilja
1 förp. svenskt bacon
2 vitlöksklyftor
Parmesan att strö över

Gör såhär:
1.
Skär baguetten i skivor. Om du vill – stek varje skiva med olivolja.
2. Finhacka vitlöken och persiljan och stek tillsammans med kantarellerna. Spara någon kvist persilja till garneringen.
3. Finhacka bacon och stek den knaprig.
4. Bred på Cream cheese på varje skiva.
5. Lägg på kantarellerna på brödskivorna, strö över bacon och parmesan, och toppa med lite färsk persilja.

Salami-mascarpone med kålchipsströssel

Ingredienser
0,5 förp mascarpone
1 dl parmesanost
1 förp. Svensk tryffelsalami
Grön el.svartkål för strössel

Gör såhär:
1.
 Sätt ugnen på ca 200 grader
2. Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in och ta ut när den börjar bli lite svart i kanterna.
3. Blanda parmesan och mascarpone i en skål.
4. Finfördela kålen så att det blir som strössel.
5. Fyll varje salami med ostcremen och doppa kanterna i kålströsslet. Lägg upp fint och servera!

Prosciuttolindade päron

Ingredienser
Päron
Svensk Prosciutto
Ädelost

Gör såhär:
1.
Dela päronen på längden i 4-6 delar.
2. Linda prosciutto runt varje del.
3. Strö över ädelost – Klart!

Baconlindade dadlar

Ingredienser
Dadlar (1 pkt)
Svenskt bacon (2 pkt)

Gör såhär:
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en ugnsform, alt plåt med bakplåtspapper.
3. Om du vill – kärna ur dadlarna.
4. Dela baconpaketet på mitten.
5. Linda en remsa bacon runt varje dadel. Dra ganska hårt så att den fastnar.
6. Sätt in i ugnen och ta ut när baconet börjar bli knaprigt.

Svensk snacksalami – god som den är

Gör såhär:
1. Öppna förpackningen
2. Ställ salamin i ett lagom högt glas (eller använd t.ex. barnmatsburkar)
3. Servera tillsammans med allt annat göttigt!