Dumplings i kålbuljong med ingefära, sesam, morot och sojaböna

1940 – Kålsoppa med frikadeller

Under 40-talet och efterkrigstiden var det fattigt i Sverige. Råvaror som kött, havregryn, grädde och mjölk gick inte längre att handla fritt och för många innebar den svåra tiden att laga mat enligt ”man tager det man haver”-principen. Svenska rotfrukter var huvudingrediens på tallrikarna och många åt kålsoppa med vitkål, potatis och morötter. 

Här presenterar vi en helt ny tappning av den klassiska kålsoppan; en klarad kålbuljong smaksatt med risvinäger och ingefära tillsammans med pork-dumplings, morot och sojabönor. En av våra favoriter! 

Klarad kålbuljong

1. Finhacka alla grönsaker och fräs dem i lite olja tills de blir mjuka med ej har får någon färg. 

2. Tillsätt lagerblad och kryddpeppar och låt buljongen småputtra ca 1 timma. Ställ av från värmen och låt buljongen vila med grönsakerna i tills det svalnat helt. Sila av alla grönsaker och koka upp buljongen på nytt.

3. Vispa äggvitan tills den är lät och luftig. När buljongen småkokar tillsätts äggvitan under vispning. Låt buljongen småkoka med äggvitan i ca 3 minuter. Skumma bort all äggvita och låt buljongen svalna igen.

4. Häll av buljongen sakta ner i en annan kastrull, men akta så eventuell bottensats inte följer med. Smaka av med salt, peppar och risvinäger.

Pork-dumplings

1. Arbeta ihop mjöl, vatten och salt till en fast deg. Knåda den ca 3 min. Låt vila under bakduk ca 30 min.

2. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla dem till bollar och kavla dem till små tunna cirklar.

Fyllning

1. Lägg färsen, finhackad gul lök, vårlök samt pressad vitlök tillsammans med chili och sesamfrön i en bunke och blanda ihop.

2. Tillsätt fisksås, sesamolja, japansk soja, citronjuice, Hoisinsås, vatten och hackad persilja och smaka av med salt och peppar.

3. Gör ett stekprov av färsen för att kontrollera att färsen smakar bra.

Morotspuré smaksatt med japansk soja

1. Skala och skiva morötterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

2. Fräs löken och morötterna i smöret på medelvärme i ca 3 minuter. Tillsätt vatten så det täcker och låt morötterna koka mjuka.

3. Häll av vattnet och tillsätt lika delar vispgrädde och crème fraiche, så det precis täcker morötterna och låt koka upp.

4. Mixa slätt i en mixer med kanna, smaka av med soja, salt och peppar. 

Friterad morot

1. Hyvla morötterna tunt och sedan strimla dem till smala stickor.

2. Lägg dem i en skål och blanda runt stickorna i potatismjölet så de blir vita. Ta ur dem och lägg på en tallrik.

3. Fritera stickorna i 180-gradig olja så de får fin gyllenbrun färg. Lägg morötterna på ett hushållspapper och salta dem, låt rinna av.

Morotsgari (inlag morot)

1. Skala och hyvla morötter tunna med hjälp av en mandolin eller en osthyvel.

2. Blanda ättika, risvinäger, socker, ingefära och vatten i en skål. Rör tills sockret har löst sig.

3. Lägg i morötterna och låt dem dra i lagen minst två timmar, eller helst över natten. 

Marinerade sojabönor

1. Lägg dumplings på en djup tallrik. Häll över buljongen.

Servera med morotspuré, friterad morot, morotsgari och marinerade sojabönor. 

Enjoy!

 

INGREDIENSER

Klarad kålbuljong:
150g vitkål
1 gul lök
1 morot
100g rotselleri 
½ Palsternacka
2 lagerblad
5 korn kryddpeppar
1L vatten
1 uppvispad äggvita
20g riven ingefära
Salt
Peppar

Pork-dumplings:
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 krm salt

Fyllning:
400g fläskfärs
1 gul lök, finhackad
2 msk japansk soya
1 msk Hoisinsås
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
1 tsk sesamfrön
½ dl tunt skuren vårlök
2 klyftor vitlök
½ grön chilifrukt
1 msk citronjuice 
2 msk hackad kruspersilja
3 msk vatten
Salt
Peppar

Morotspuré smaksatt med japansk soja:
3 medelstora morötter
1 schalottenlök
20 g smör
vatten
vispgrädde
crème fraiche
japansk soja
salt
peppar

Friterad morot:
2 morötter
2 msk potatismjöl
Olja till fritering
Salt

Morotsgari (inlag morot):
3 morötter
20 g ingefära
½ dl ättika
2 msk risvinäger
1 dl socker 
2 ½ dl vatten 
salt 
peppar

Marinerade sojabönor:
2 dl tinade sojabönor
½ dl hackad koriander 
1 msk limejuice
salt
peppar