Friterad mac’n’cheese med lagrad cheddar, jalapeño, tre sorters broccoli och lönnsirapstekt sidfläsk

1920 – ”Makaronipudding”

Det glada 20-talet inleds med kvinnlig rösträtt i Sverige, högkonjunktur, ekonomiska framgångar och framsteg inom litteratur, konst och vetenskap. I Sverige tillagas och äts mycket fisk och konserverad mat med lång hållbarhet – kött ansågs vara helgmat. Ett sätt att servera dyrbart fläsk som mättade många var att servera makaronilåda, som introducerades i Sverige redan på 1800-talet.

Från makaronilådan till dagens USA-inspirerade mac’n’cheese har ost, makaroner och pork länge haft en självklar plats på matbordet. Här tillagar vi en uppdaterad friterad version av mac ’n’ cheese med tre sorters broccoli och lönnsirapstekt sidflösk.

Gräddbechamel
Hacka löken och fräs mjuk i smöret. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt varm gräddmjölk och låt småkoka i ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

Mac’ n’ cheese bollar
Blanda makaronerna med bechamel, jalapeños, riven cheddar och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till bollar 3 st per person och placera riven ost i mitten av dem. Rulla bollarna först i vetemjöl,sedan uppvispat ägg och till sist i panko. Om bollarna inte blir ordentligt täckta med panko så kan du doppa dem i ägg igen och sedan i panko en gång till. Fritera bollarna på 170 grader tills de är gyllenbruna. Salta och låt dem rinna av på papper.

Broccoli crème
Koka upp vattnet i en kastrull med olivoljan och salt. Skär bort toppen på broccolin (nästan helt utan stjälkar) och lägg broccolin i vattnet. Låt koka i ca 3 minuter. Sila av vattnet och spara det. Lägg broccolin i en mixer med kanna. Mixa broccolin med vattnet från koket. Ta lite i taget så konsistensen blir som en kräm, du kan behöva mixa rätt länge. Smaksätt med salt och peppar samt lite extra olivolja.

Råstekt broccoli
Skär bort fina buketter av en broccoli. Stek dem i olivolja på ganska hög värme tills de fått lite färg men de fortfarande har lite kärna. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt.

Råhyvlad broccoli
Skala stammen från broccolin så endast kärnan återstår. Hyvla den tunt och lägg i isvatten. Ställ bunken i kylen, de hyvlade bitarna ska krulla ihop sig lite och bli krispiga.

Romanesco
Skär loss buketterna från romanescon och marinera råa tillsammans med citron och olivolja. Smaksätt med salt och peppar

Lönnsirapstekt varmrökt sidfläsk
Skiva två avlånga skivor ca 1 cm tjocka av det varmrökta sidfläsket. Smält smöret i stekpannan och lägg i sidfläsket. Låt fläsket steka gyllenbrunt på varje sida. Tillsätt lönnsirap och låt den puttra ihop med smöret. Peppra fläsket och ös med sirapsglacen så det fastnar på fläsket. Stek inte för länge för då kan smöret och sirapen dela sig. Smaka av med lite flingsalt.

Enjoy!

INGREDIENSER

Gräddbechamel:
3 dl Mjölk
20g Mjöl
1 dl Vispgrädde
20g Smör
Salt
Svartpeppar

Mac’ n’ cheese bollar:
4 dl Makaroner (kokta och kylda)
2 dl bechamel
2 dl riven lagrad cheddar
1 tsk hackad jalapeño
1 dl hackad persilja
2 ägg
2 dl vetemjöl
Panko
Riven cheddar (till mitten)

Broccoli crème:
1 broccoli
2 dl Vatten
1 msk Olivolja
Salt
Peppar

Råstekt broccoli:
1 dl broccolibuketter (spara stammen)
2 msk Olivolja
Salt
Peppar

Råhyvlad broccoli:
Skalad broccolistam
Is
Vatten

Romanesco:
1 huvud Romanescosallad
2 msk citronsaft
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Lönnsirapstekt varmrökt sidfläsk:
400 g varmrökt sidfläsk (funkar också bra med rimmat sidfläsk)
50 g smör
2 msk lönnsirap
Svartpeppar
Flingsalt