Grillad blomkål med salami, saltrostad mandel och rökt majo

Blomkål
1.
Dela blomkålen. Grilla blomkålen på runt om i grill eller i grillpanna/stekpanna.
2. Lägg blomkålshalvorna på folieark.
3. Rippla vinäger över blomkålen och krydda med salt & peppar.
4. Hyvla smöret och lägg ovanpå blomkålen. Strö sedan strimlad salami ovanpå.
5. Slå in hela blomkålen i folie och grilla blomkålen i ca 45 min. (eller 225 grader i ugn i ca 60 min)

Rökt majonäs
1.
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger. Tillsätt sedan olja droppvis under fortsatt vispning.
2. Fortsätt tills all olja är nedvispad i majonnäsen och att majonnäsen är tjock och mättad.
3. Krydda med salt och peppar.

Saltrostad mandel
1. Lägg mandel i en stekpanna, strö över med salt.
2. Tillsätt vatten över mandeln och sätt igång värmen på plattan. Låt vatten och salt koka bort. Ca 5 min. Fortsätt att rosta mandeln på medelvärme i ca 5 min till.
3. Ställ sedan mandeln åt sidan och låt svalna.

Servera blomkålen med rökt majonnäs, saltrostad mandel, riven/hyvlad ost och sallad/örter. Denna rätt fungerar som förrätt, en mindre måltid, bufférätt eller tillbehör. Addera valfria kolhydrater till så fungerar det utmärkt som helportion.

 

Enjoy!

INGREDIENSER

Blomkål:
2 st blomkål, ca 500-700 gram
200-300 g salami med mycket paprika eller chilismak, strimlad
20 g smör
2 msk vinäger
Salt och peppar

25 g ost vällagrad, typ västerbottensost
Sallad och valfria örter till servering

Rökt majonnäs:
2 st äggulor
1 msk senap, svensk
1 msk vinäger
5 dl rökt rapsolja

Saltrostad mandel:
100 g mandel, hel
2 tsk salt
2 msk vatten