Julskinka på 5 olika sätt med Matgeek

 

Häng med Johan ”Matgeek” Hedberg när han testar fem olika metoder att tillaga julskinka på. Vilken blir din favorit?

 

Här är Johans egna tips och trix för att lyckas med den perfekta julskinkan:

Sous vide
Ner med hela skinkan och påsen i 70-71-gradigt vatten. Jag noterade att när jag ställde in cirkulatorn på 70 grader så klarade den inte riktigt hålla det. Troligen beror det på att jag hade väldigt mycket vatten i lådan. Körde den totalt 13 timmar.

Ugnsbakad
Sätt ugnen på 70 grader. Det är lite bökigt men sätt in en termometer och låt det ta tid. Ugnar jobbar i cykler vilket gör att värmen pendlar lite. Det tar också en stund för den att bli jämnt varm. Börja lågt och jobba dig sakta upp. När temperaturen är stabil lägger du in skinkan och låter den ligga 12 timmar. Satte en plåt under för säkerhets skull (OM påsen skulle spricka) men under alla år när jag tillagat den på det här sättet har jag aldrig haft några problem.

Rökt
Kör den först i ordentligt med rök i tre timmar. Därefter drar jag upp temperaturen till 150 grader och låter den gå till 70-71 grader i kärntemperatur. Glöm inte ställa in en skål vatten så skinkan inte torkar ut. Jag skulle så klart använt mitt rökskåp men något i det strulade och så fort jag satte igång det löste jordfelsbrytaren ut. Kräver med andra ord lite kärlek innan det ska användas. 

Grillad
Indirekt värme, 150 grader och glöm inte ett vattenkärl!

Kokt
Koka upp vatten. Ner med skinkan. Låt gå klar!

INGREDIENSER

Ugnsbakad
Sous vide
Rökt
Kokt
Grillad