Mörkokt fläsklägg på smörstekt brioche med dijon, ölbrässerad lök, pocherat ägg och gruyère

1960 – Varma mackor

Snabblagade rätter blev alltmer populärt på 60-talet i samband med att fler kvinnor jobbar i större utsträckning än tidigare. Människor börjar också resa alltmer tack vare högkonjunktur och utländska matinfluenser slår stort. Tv:n får en central plats i hemmen och mat som funkar att äta i soffan framför tv:n blir populärt, som den varma mackan.

Här presenterar vi ett recept på en uppdaterad varm macka som får smaklökarna att jubla. Mörkokt fläsklägg på smörstekt brioche med dijonsenapscrème, ölbrässerad lök, riven pepparrot, pocherat ägg och smält gruyère. Äts såklart med fördel i soffan framför valfri streamingtjänst. Yummie!

1. Skala och skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Lägg fläsklägget i en kastrull och tillsätt alla grönsaker och kryddor. Häll på vatten så att det täcker köttet. Låt fläsklägget koka tills det är mört, ca 3 timmar. Fyll på med vatten om det behövs. Plocka köttet från benen. Spara buljongen och använd som smaksättning i soppor eller t.ex. rotmos. Värm köttet med lite smör.

2. Blanda crème fraiche och dijonsenap i en skål och smaksätt med salt och peppar.

3. Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken tills den är mjuk och gyllenbrun. Tillsätt farinsocker och låt det puttra i ca 2 minuter. Häll i ölen och låt ölen koka med i stekpannan i 15 minuter på medelvärme. Konsistensen ska bli lite såsig. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka upp vattnet med saltet och ättikan. Sänk värmen till medelvärme. Låt vattnet sjuda. Knäck äggen i varsin kopp. Rör runt vattnet med en träsked så det bildas en ström i kastrullen. Häll i ett ägg i mitten av kastrullen och låt sjuda i 5 minuter. Ta upp ägget med en hålslev och lägg på en tallrik som du penslat med lite olja, så ägget inte fastnar. Salta på toppen. Gör om samma sak med alla äggen.

5. Koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt osten och rör tills osten smällt. När osten är tillsatt i kastrullen får den inte koka. Då blir osten seg, den ska bara smälta. Smaksätt med nymalen svartpeppar och salt. Tänk på att osten också är salt i sig, så var försiktig med saltmängden.

6. Stek briochebrödet i torr stekpanna och arrangera kött, lök och ägg ovanpå. Toppa med den smälta ostkrämen och ringla dijonkrämen över. Toppa med färsk hackad gräslök och persilja. Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Enjoy!

 

 

INGREDIENSER

Mörkokt fläsklägg:
1 kg rimmat fläsklägg med ben (alt. rimma själv i 13 % saltlag)
1 morot
1 gul lök
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk senapskorn
100 g rotselleri

Dijonsenapscreme:
3 dl cremefraice
2 msk dijonsenap
Salt
Peppar

Ölbrässerad lök:
300 g gul lök
50 g smör
33 cl Guinness öl
2 msk farinsocker
salt
peppar

Pocherat ägg:
4 st ägg
1 L vatten
1 msk ättika
2 krm salt
lite extra salt

Smält gruyère:
3 dl riven gruyèreost
3 msk vispgrädde
Salt
Peppar

Grönsallad till servering