Pulled Pork SweDish Style med havtorn, picklad kålrot och tunnbröd

2010 – Pulled Pork

2010-talets mat präglas av matkasseshopping online, ekohandel, fler restaurangbesök, nya maträtter och kombinationer som pokébowls och pulled pork – och så en stark hyllning till det skandinaviska köket.

För att hylla 2010-talet presenterar vi här pulled pork med svenska tillbehör som havtorn, picklad kålrot och tunnbröd. En rätt som funkar perfekt att tillaga utomhus på murika. Och passa på att njuta av både svenska smaker och svensk natur.

Kött

1. Använd en ugnsfast form med lock. Lägg i alla ingredienser utom köttet och blanda.

2. Lägg sedan i köttet. Ställ in i ugnen på 125 grader i ca 4 timmar. Tills köttet är mört och går att dra isär.

Rårörda havtorn

1. Blanda de frysta bären med socker. Rör då och tills sockret smält och bären är tinade.

Tunnbröd

1. Smält smöret, häll på mjölken och värm till 37 grader.

2. Rör i jästen, tillsätt salt, socker, sirap, hjorthornssaltet och havregryn.

3. Arbeta till sist i vetemjölet. Degen ska släpa från bunken. Låt jäsa i ca 30 min.

4. Dela degen i ca 15 bitar. Kavla ut degen ca ½ cm tjocka.

5. Grädda i stekpanna på medelstark värme ca 3 min på varje sida.

Picklad kålrot

1. Skala kålroten och hyvla tunt.

2. Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i kålroten.

Servera pulled pork med tunnbröd, picklad kålrot, havtorn, crème fraiche och grönsaker efter smak och säsong.

Enjoy!

INGREDIENSER

700-800 g fläskkarré i bit, utan ben
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st chili färsk / 1tsk sambal oelek
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk paprikapulver
2 m farinsocker
2 msk honung
½ dl vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
½ dl matolja

Rårörda havtorn:
225 g havtorn
1 dl socker

Tunnbröd:
50 g smör
5 dl mjölk
¼ pkt jäst
1 tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
1 dl havregryn
Ca 7 dl vetemjöl

Picklad kålrot:
1 bit kålrot
½ dl ättika
½ dl socker
½ dl vatten

Till servering:
2 dl crème fraiche (en liten burk)
Grönsaker efter smak och tycker