Raggmunk  med fläsk, rårörda lingon, grädde och lingonpulver

1950 – Raggmunk 

Under 50-talet går det bra för Sverige – industrin blomstrar och levnadsstandarden höjs. Allt fler kvinnor kommer ut i arbetslivet och spenderar mindre tid i köket, vilket tidigare helt och hållet varit kvinnans ansvar. Därför får långkoket ge vika och istället lagas fler snabbare hel- och halvfabrikatsalternativ, däribland raggmunk med fläsk och lingon, som är en av de allra mest klassiska husmansrätterna. 

Här serverar vi raggmunk på ett nytt sätt, med både potatis och andra rotsaker, och med estetisk lingongrädde vilket gör att rätten passar lika bra till vardags som till fest.

1. Blanda ihop ägg, mjöl, mjölk. Smaka av med salt och peppar.

2. Riv potatisen fint och pressa ut lite av vätskan. Blanda direkt ner i smeten så att potatisen inte mörknar. Tillsätt kolsyrat vatten.

3. Stek raggmunkar av smeten i mycket smör och olja på medelvärme tills potatisen är klar.

4. Stek fläsket i het panna tills det fått önskad färg.
Tillaga i ugn: värm ugnen till 200–225 grader. Lägg ut fläsket på galler och ställ in i ugnen med en oöm plåt under som samlar upp flottet. Om du gör såhär kan du med fördel använd flottet till att smaksätta och steka raggmunkarna i. Tillaga ca 20 minuter. Låt rinna av på papper.

5. Blanda ihop ingredienserna till rårörda lingon till sockret löst sig.

6. Torka lingon i ugn på låg värme ca 60–80 grader, ett par timmar, tills att de är torra. Mixa sönder till pulver. 

7. Servera raggmunk med stekt fläsk, rårörda lingon, en klick grädde och strö över lingonpulver.

Enjoy!

 

 

INGREDIENSER

400 g rimmat skivat sidfläsk

Raggmunk:
600 g skalad, riven potatis
100 g valfri annan rotgrönsak (exempelvis palsternacka)
1–2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl kolsyrat vatten
1 tsk salt och peppar
smör till stekning

Rårörda lingon:
250 g lingon
1 ½ dl strösocker

Lingonpulver:
50 g lingon
2 dl vispgrädde, vispad till önskad konsistens