Ramen - nudelsoppa på julskinka

1. Börja med att koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen, men korta ned tiden något. Häll över i durkslag och spola rejält med kallt vatten så att kokningen stannar av, rippla över lite neutral olja och rör om – ställ åt sidan.
2. Hacka vitlök, en chili, ingefära och skär den gula löken i grova bitar. Tillsätt lite olja i en kastrull och svetta hacket ute att bränna det. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och därefter risvinäger och tamarinsoya. Låt koka upp och sjud på svag värme i ca 15 min. Avsluta med att pressa i saften från limen.
3. Dela Pak Choien på längden, lägg i en kastrull och koka upp och ta sedan av kastrullen, låt pak Choien vara kvar i vattnet och ställ åt sidan.
4. Skär skinkan i 5 mm tjocka skivor och strimla den och lägg i en kastrull. Täck med den kokta buljongen (ca 4 dl) och låt skinkstrimlorna sjuda på svag värme i ca 4–5 minuter.
5. Strimla morötterna fint. Fördela nudlarna i skålar och tillsätt morötter och grovt skuren pak choii samt den strimlade skinkan (tillsätt eventuellt också skivad champinjon och strimlad rödkål) Häll den heta soppan över nudlarna och toppa sedan med fint skivad chili och färsk koriander.

Enjoy!

 

Recept från Vinsider

INGREDIENSER

400 g strimlad tillagad Julskinka 1 pkt ramen nudlar (200 gr)
1,5 liter vatten
3 st kycklingbuljongtärningar
2 msk risvinäger
3 msk Japansk Tamarinsoya
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
3 röda färska chili
2 morötter
2 st pak choi
1 kruka koriander
1 lime
Ev. strimlad rödkål, champinjoner eller andra valfria grönsaker.