Steamed buns med nordiska smaker: äpple, lök och pepparrot, krispig fläskkorv och kålrotsmajonnäs

2020 – Nordic Steam bun

I 2020-talets början spenderar vi mer tid hemma och därför även mer tid i köket. Vi lägger ner mer tid och pengar middagen hemma och det lokalproducerade är i fokus. Det asiatiska köket är fortfarande en stor inspiration, tillsammans med traditionella svenska maträtter.

För att representera 2020-talet presenterar vi trendiga steambuns med nordiska smaker efter säsong. Äpple, lök, pepparrot, kålrotsmajonnäs och ett korv-crisp. Yummie!

Steambuns

1. Blanda alla ingredienser i en degbunke till degen är väl blandad och går ihop fint.

2. Jäs under duk i 1 timme, till dubbel storlek

3. Kavla degen tunt och stansa runda ark. Pensla arken med lite olja. Vik till en halvmåne. Lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek.

4. Ånga 8–10 minuter i en ångkorg.

Kålrotsmajonnäs

1. Koka kålroten i lättsaltat vatten. När kålroten är mjuk, ånga av den ordentligt och låt svalna.

2. Tillsätt äggula och senap till kålroten och mixa slät. Vispa i rapsolja, lite i taget, till det bli en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Krispig fläskkorv

1. Snitta skinnet och tryck ut färsen från skinnet. Stek innehållet i olja. Använd en visp och finfördela färsen i stekpannan. Stek tills färsen fått fin färg.

2. Låt färsen torka i ugnen på 110 grader tills den är torr. Mixa snabbt i matberedaren till grova ”smulor”.

Picklat äpple

1. Vispa ättika, socker och vatten tills sockret löst sig.

2. Lägg i äpplet och plasta in i plastfolie. Låt äpplet dra i lagen i minst 2 timmar.

Bakad lök

1. Sätt ugnen på 250 grader. Baka av löken på en saltbädd tills löken är brun, eller känns mjuk rakt igenom.

2. Låt löken svalna och skala den. Dela löken i båtar och krydda dem med salt och peppar.

Fyll steambuns med lök, äpple och korvsmulet. Toppa med majonnäs, och andra grönsaker och örter efter smak och säsong.

Enjoy!

 

INGREDIENSER

Steambuns:
25 g jäst
150 g vatten
25 g mjölk
55 g socker
1 ½ g bakpulver
387 g vetemjöl
43 g rapsolja
5 g salt

Kålrotsmajonnäs:
100 g kålrot, skuren i små bitar
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
Rapsolja
Salt
Peppar

Krispig fläskkorv:
300 g fläskkorv
Olja till stekning

Picklat äpple:
50 g tunt hyvlat äpple
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten

Bakad lök:
1 silverlök
½ dl grovsalt
Salt
Peppar
Rapsolja