Svensk höstkorv med tomatsallad, potatiskroketter & krondillsmajonäs

Korv
1. Stek korven på båda sidorna tills den får fin färg och krispigt skinn, viktigt att inte steka på för hög temperatur, så att det inte spricker.
2. Droppa på lite vitlöksolja innan servering.

Tomatsallad
1.
Skär tomaterna i fina klyftor, marinera ca 1 timme innan servering i olivolja, sherryvinäger och espelettepeppar.
2. Låt stå i rumstemperatur och salta precis innan servering.

Krondillsmajonäs
1.
Mixa alla ingredienser i en kraftig mixer ca 5 minuter tills den blir varm och riktigt grön.
2. Sila av genom fint papper/sil och sätt i isbad.
3. Häll sedan av oljan så att det nedersta lagret separeras. 
4.
Mixa ägg, vinäger, lite dijon och salt snabbt, tillsätt sedan den gröna oljan långsamt under ständig mixning.Om majonnäsen blir tjock, gå i med en skvätt vatten och fortsätt sedan med olja tills den får fin färg och konsistens.
5. Smaka av med ev. mer salt, vinäger och dijon.

Kronärtskockachips
1.
Skär av stammen på kronärtskockan en bit.
2. Skär även av toppen en bit om blomma finns kvar, så att blomman försvinner.
3. Skär med brödkniv runt hela skocken så att allt grönt skal försvinner.
4. Fritera direkt i 140-gradig olja, tills de får en gyllenbrun yta och krispig konsistens, lägg på papper och salta.

Vitlöksolja
Riv vitlöken på rivjärn ner i oljan, vispa runt och låt stå kallt. Gärna ett dygn innan användning. Sila sedan av. 

Rostad kummin

Hela kumminfrön

Värm på en stekpanna, lägg i kumminfrö och låt de rostas tills de doftar gott och får en något mörkare färg. Mixa sedan snabbt. Används till kroketterna samt att toppa majonnäsen med.

Potatiskrokett
1.
Skala potatisen (om den är riktigt färsk och tunt skal behövs det ej). Koka i saltat vatten tills den blir mjuk, häll av vattnet och låt ånga av i några minuter. Viktigt att mycket vätska och ångor försvinner.
2. Mosa sedan potatisen med smör, hackad kruspersilija, lätt rostade mixade kumminfrö, salt och peppar. Smaka av – ska smaka gott och ha en ganska fast och klibbig konsistens.
3. Låt ”smeten” svalna av och forma sedan små runda bollar. Vispa upp äggvita och ta fram en bunke med mjöl och ytterligare en bunke med panko.
4. Rulla först bollen i mjöl, doppa sedan i äggvita så att den är helt täckt och rulla till sist i panko. Viktigt att det fastnar panering på hela bollen, annars släpper det lätt vid fritering.
5. Fritera kroketten i rapsolja från tidigare skockachips men ska olja vara 180 grader. Blanda upp med vitlöksolja och salt innan servering.

Servera som en korvbricka med stekt korv i botten, tomatsallad och kroketter bredvid korven och en stor klick majonnäs. Strö över lite rostad kummin över majonnäsen.

Toppa korvbrickan med kronärtskockachips, krondillsblomma, körvel och persiljekrasse.

 

Enjoy!

INGREDIENSER

4 st Scan Bratwurst kummin och vitlök

Tomatsallad:
0,5 kg Karintorp mixfärgade småtomater
Olivolja
Sherryvinäger
Espelettpeppar
Læsösalt

Krondillsmajonäs:
200 g krondill
200 g babyspenat
700 g rapsolja
4 äggulor
10 g champagnevinäger
Salt
Eventuellt lite vatten

Kronärtskockachips:
Små kronärtkockor
Rapsolja att fritera i
Salt

Vitlöksolja:
4 st King solo-vitlök
1 l rapsolja

Potatiskrokett:
1 kg fast potatis
100 g smör
Kruspersilja
Kummin
Äggvita (använd gärna äggvitorna som blev över från majonnäsen)
Vetemjöl
Panko
Vitlöksolja
Salt
Svartpeppar