Vitkålspannkaka Okonomyiaki med stekt falukorv, äpple och pepparrotscrème

1930 – Vitkålspannkaka

Under 1930-talet genomförs sociala och politiska reformer i Sverige och begreppet ”det svenska folkhemmet” myntas. Fokus ligger på folkhälsan med motion och sund mat. Enklare restauranger som kallades mjölkbarer serverade husmanskost och mjölk att dricka som ett sätt att få människor att äta bra mat och dricka mer mjölk – och mindre alkohol. Charkuteriprodukter som falukorv är populärt under 30-talet och det recept som idag är standard, och skyddat av EU som ”garanterad traditionell specialitet” är från 1936.

Här presenterar vi en ny tappning traditionell husmanskost med japanska influenser, där falukorven mer är ett tillbehör och smakhöjare till sina gröna samkkompisar; olika sorters kål, pepparrot och äpple.

1. Stek falukorvstärningarna i lite smör så de får fin färg, tillsätt äppletärningarna på slutet och krydda med salt och peppar.

2. Blanda kålsorterna i en bunke. Rör ihop vetemjöl, ägg och soja till en slät massa. Häll äggblandningen över kålen. Blanda i den skurna vårlök/purjolök.

3. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olja och vitkålsblandningen. Tryck till kålen i stekpannan med stekspade så det blir en slät ovansida. Stek i ca 10 min på medelvärme. Vänd på vitkålspannakakan och stek 8–10 minuter på andra sidan. Lägg in vitkålspannkakan i ugnen, 150 grader i ca 15 min.

4. Blanda crème fraiche med den rivna pepparroten, salt och peppar. Vill du ha en stadigare crème så kan du vispa upp crème fraichen innan du tillsätter pepparrot och kryddor.

5. Servera vitkålspannkakan med den stekta falukorven och äpple, pepparrotscrème, okonmiyakisås och toppa eventuellt med sesamfrö och gröna örter, som persilja eller krasse.

Enjoy!

INGREDIENSER

250 g falukorv, i fina lite större tärningar
2 st Äpple, skalad och tärnat
Smör
Salt & peppar

”Okonomyiaki” – Vitkålspannkaka:
½ vitkål, strimlad
½ blomkål, skuret i mindre bitar
4 st kvistar grönkål, strimlad
1 ½ dl vetemjöl
½ dl soja, japansk
3 st ägg
2 st vårlökar/ 10 cm purjolök, skuret i skivor
Salt & peppar
Matolja till stekning

Pepparrotscrème:
ca 3 cm färsk pepparrot, riven
2dl crème fraiche
salt & peppar

Okonmiyakisås:
2 msk ketchup
1 msk worchestersås
1 msk ostronsås
1 tsk strösocker