EN NY BILD – AV ETT GAMMALT LIVSMEDEL
Vi har ätit svenskt fläskkött sedan urminnes tider, och det är ett välbeprövat och uppskattat livsmedel av många. Men genom åren har flera missuppfattningar kring det svenska fläskköttet vuxit fram, framför allt bland de unga. Exempelvis att det skulle innehålla mindre näring än kyckling och nöt, och att det är en klimatbov. Det stämmer inte. Beroende på styckdetalj är fläskköttets proteininnehåll ungefär likvärdigt med kyckling och näringstätheten liknar nötköttet.
Klimatavtrycket för produktionen har minskat med 20 procent sedan 2005 och kommer minska ytterligare med det hållbarhetsarbete som pågår. Dessutom bidrar djurens gödsel till odlingen av växtbaserade råvaror, och till produktionen av biogas som minskar behovet av fossila energikällor. Och hela kedjan finns i Sverige, utan långväga transporter.
Forskning visar att kroppen har svårare att ta upp näringsämnen, som till exempel järn från växtbaserade livsmedel, vilket flera före detta veganska profiler vittnat om som en anledning till att de valt att bredda sin kost – de har helt enkelt känt sig trötta och orkeslösa.
”Fläskköttet är proteinrikt som kyckling och har liknande näringsinnehåll som nötkött, med till exempel järn och B12, som är livsviktigt. Sedan är det producerat i Sverige, och bidrar både till lantbrukets växtodling och biogasproduktion. Vi som jobbar i näringen gör vårt yttersta för att hela tiden minska klimatavtrycket och tänka resurseffektivt”
– Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare
FEM FUNDERINGAR OM FLÄSK
Sverige är världsberömt för sitt griskött. För den goda smaken, för att vi håller djuren friska på naturlig väg och att vi har en god djuromsorg. Våra friska djur är resultatet av ett förebyggande smittskyddsarbete som pågått under lång tid i branschen.
Svenska grisuppfödare lyder under världens strängaste djurskyddslagar, vilket bland annat innebär att svenska grisar hålls lösgående och får halm eller annat strömaterial för sysselsättning under sin aktiva del av dygnet. De har också en större yta att röra sig på än grisar i andra EU-länder, och får behålla sin knorr.